GRUPA 3-6 ANI
“Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”
MARIA MONTESSORI
CE OFERIM
- Mediul amenajat al clasei, Casa copiilor, cuprinde peste 200 de materiale gândite de Maria Montessori, pentru a satisface setea înnăscută de învățare a copilului
- Cadrele didactice sunt formate în Pedagogia Montessori, sub egida AMI (Association Montessori Internationale)
- Abordarea bilingvă, română-engleză se face printr-o expunere firească și organică, asistentul fiind cel care le vorbește mereu copiilor în limba engleză
- Bucătărie proprie propune un meniu echilibrat nutritiv și diversificat, pregătit pe baza recomandărilor nutriționistului Eugenia Dobrescu
- Cabinet medical și personal medical permanent
- Curte spațioasă cu animăluțe și grădină de legume
Primii 6 ani de viață sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
În intervalul 3-6 ani, copilul este numit de Maria Montessori „lucrătorul conștient”, iar mâinile sunt instrumentul dezvoltării inteligenței.
În clasa în care copilul dumneavoastră va păși va avea ocazia, cu ajutorul unei bogate diversități de materialele de lucru și a unui ghidaj centrat pe cunoașterea copilului, să își dezvolte inteligența cu care a fost înzestrat de natură, urmând un proces organic, fără constrângeri, competiții, recompense și cu atât mai puțin pedepse.
Principiile de bază în sala noastră de clasă sunt:
- Respectul pentru copil. Modelăm respectul, pentru ca și copiii să se respecte între ei. Un adult Montessori privește fiecare moment greu ca pe o fereastră de oportunitate, un moment ideal de a crește și de a învăța. Greșeala face parte din procesul de dezvoltare și este tratată cu responsabilitate și bucurie. Îmvățăm împreună este un slogan din prisma căruia educatorul acționează la clasă.
- Mediul este organizat pe criterii care să îl ajute pe copil să pună ordine în informațiile acumulate. Materialele sunt la dispoziția copiilor, pe rafturi. Educatorul prezintă individual materialele copiilor, în funcție de vârsta, nevoia și interesul fiecăruia.
- Educatorul este ghid și observator. Educatorul își face timp pentru interacțiune de unu la unul cu fiecare copil, fie prin oferirea unei prezentări, fie printr-o discuție ghidată de interesul copilului. În același timp, educatorul se retrage și observă fiecare copil și copiii în interacțiune, pentru a putea crea un plan specific fiecăruia.
- Grupa este mixtă, copiii având vârste cuprinse între 2,5 și 6 ani. Acesta este un specific al abordării gândite de Maria Montessori și are rolul de a crea în clasă o comunitate reală, și nu una ajustată artificial. Lumea exterioară cu care copilul intră în contact este eterogenă ca vârste, iar copilul are nevoie să exerseze într-un mediu sigur, previzibil și ghidat acest tip de interacțiune.
-
Copiii au multe libertăți în spațiul clasei. Libertatea cu limite clare este o libertate benefică pentru dezvoltarea minții și sufletului copilului. Copilul are libertatea de a alege cu ce dorește să lucreze, cât timp vrea să lucreze, cu cine vrea să lucreze; are libertatea să nu lucreze și să observe, să se plimbe, să privească citească într-o carte, să își pregătească o gustare, să picteze, să bea un ceai cu un coleg. În timpul unei zile copilul face multe alegeri, în funcție de nevoiele personale, adultul nu se substituie copilului, el chiar știe ce are de făcut.
Copilul știe limitele în care își exercită libertățile: nu deranjează pe cineva care lucrează, nu smulge un obiect din mâna cuiva, pune la loc, șterge, curăță, spală dacă e nevoie, are grijă de obiectele din mediu, vorbește respectos, cere ajutorul sau încearcă până reușește.
Viața practică este zona de activități cu care copilul intră în contact atunci când intră în Casa copiilor.
Activițățile specifice, de spălarea mâinilor, a meselor, a rufelor, călcat, împăturit, pregătit gustări de fructe și legume, șters praf, închis și deschis nasturi, catarame, ace de siguranță, sunt doar o parte din munca prin care copilul se pregătește pentru a deveni un om al timpului și locului său.
Adaptarea este scopul principal al acestei zone de activități!
Coordonarea mișcărilor și concentrarea sunt alte două scopuri esențiale care pregătesc copilul pentru lucrul în celelalte arii și pentru dezvoltarea sa socială.
“Inteligenţa omului nu vine din nimic: ea se făureşte pe temeliile aşezate în perioadele de formare a simţurilor la copil”, a spus Maria Montessori. Ea îl descrie pe copilul între 0 și 6 ani drept un explorator senzorial. Prin intermediul tuturor simțurilor, el percepe, asimilează și înțelege lumea înconjurătoare. Cu ajutorul exerciţiilor senzoriale, copilul poate să distingă, să ordoneze, să clasifice şi să descrie impresii senzoriale legate de lungime, înălţime, temperatură, greutate, culoare, asperitate, miros, etc.
Cu ajutorul activităților din aria de dezvoltare senzorială, copilul clasifică informațiile absorbite din mediu cu ajutorul simțurilor, dezvoltându-și astfel inteligența. Ordinea ce se instaurează în mintea sa îl va ajuta să acceseze informația mai repede și mai precis.
Mintea copilului este avidă de absorbirea limbajului. Orice cuvânt oricât de complicat ar fi, este reținut de copil cu ușurință. Sensibilitatea înnăscută pentru cuvânt este valorificată în cadrul activităților de dezvoltare a limbajului prin expunere la vocabular din multe domenii ale vieții: fructe, legume, mirodenii, îmbrăcăminte, obiecte din casă, animale din diferite habitate de pe Glob, flori, arbori, păsări, pești, etc.
Limbajul a fost pregătit în aria de viață practică, prin oferirea vocabularului pentru toate obiectele mânuite de copil, dar și prin pregătirea mâinii pentru scris.
Datorită activităților din viața practică, unde coordonarea mișcării și concentrarea erau scopuri de bază, mâna copilului este acum pregătită să traseze primele litere.
Copilul exersează literele individuale pe diferite tipuri de suprafețe, apoi scrie cuvinte, sintagme, propoziții, povești. Copilul scrie pentru a-și exprima propriile gânduri; nimeni nu îi dictează ce să scrie.
Odată literele învățate copilul descoperă singur că știe să citească.
Adultul ghidează, dar copilul învață singur!
Copilul care intră în Casa copiilor la vârsta de 2,5 ani are șansa de a se pregăti indirect pentru exersarea minții matematice, care începe progresiv în jurul vârstei de 4 ani.
Copilul își construiește o rutină de lucru, pune ordine în logica acțiunilor, devine precis în mișcare, în succesiunea pașilor dintr-o activitate, în cantitățile estimate; activitățile au o progresie de la simplu la complex, repetiția îi ajută să fie mai buni și le oferă încrederea de a trece la pasul următor, devin independenți față de adult, se concentrează mai mult timp într-o activitate.
Toate acestea pregătesc copilul pentru înțelegerea cu succes a conceptelor matematice de întreg, mulțime, sistem zecimal, operații esențiale.
Matematica folosește explorarea senzorială pentru a-l familiariza pe copil cu concepte abstracte. Copilul manipulează cantități și întelege procese de lucru. rezultatul corect este mai puțin important decât procesul de lucru prin care a aflat acel rezultat.
Natura se dezvăluie copilului în casa copiilor, prin grija cu care învață să aibă grijă de o plantă din ghiveci. Prin felul în care este încurajat să o observe cum crește, înflorește, prin felul în care înțelege când are nevoie de apă, de curățat de frunzele uscate. Copilul devine conștient de microcosmosul plantei și apoi devine conștient treptat și de varietatea lumii înconjurătoare.
Apoi copiii află că mai sunt și alte tipuri de plante, și alte tipuri de animale, păsări, pești, insecte. Apoi află stadiile de creștere a unei plante și apoi al unui animal. Cicluri de viață, povești despre evoluția vieții, tipuri de arbori și importanșa lor pentru oameni, sunt doar câteva abordări prin care copiii intră în contact cu mediul natural.
Cultura este prezentată geografic, de la nivelul globului pământesc, apoi al continentelor, tărilor; peste aceste informații se țes straturi despre relief, istorie, cultura și civilizaia popoarelor, floră, faună și orice interes are copilul și pe care educatorul îl capează în observațiile sale.
ACTIVITĂȚI OPȚIONALE
Activitățile opționale au rolul de a expune mintea copilului la abordări artistice, cu profesori specializați, pasionați și care țin cont de abordarea Montessori în activitatea lor.
Astfel ne dorim să dezvoltăm un club de teatru, care să valorifice abilitățile oratorice ale copiilor și capacitatea lor de creație dramatică; exprimarea propriilor gânduri și sub alte forme fiind scopul acestor abordări.
Pentru această abordare, colaborăm cu actrița Silvia Torok de la Teatrul german de stat din Timișoara.
Clubul de arte plastice, este cea de-a doua inițiativă artistică pe care ne dorim să o dezvoltăm. Artistul plastic Adelina Ardelean, fondatoarea proiectului Comoara cu artă, va oferi copiilor limbaje specifice artelor vizuale, prin care își pot exprima propriile gânduri și trăiri.

Ateliere de muzică

Exerciții sportive

Laborator de experimente

Artă plastică

Dansuri
CE SPUN CLIENȚII NOȘTRI
ALEGE PROGRAMUL POTRIVIT
8:00-12:30
1500 RON
PROGRAM MEDIU
8:00-16:00
1800 RON
PROGRAM LUNG
8:00-18:00
2100 RON
ALEGE PROGRAMUL POTRIVIT
PROGRAM MEDIU
PROGRAM LUNG
8:00-12:30
1500 RON
8:00-16:00
1800 RON
8:00-18:00
2100 RON
Toate programele au masa de prânz inclusă.
Există o reducere de 10% la taxa lunară pentru al doilea copil înscris la grădinița Montessori, iar dacă optați să plătiți în avans taxa lunară de frecventare a grădiniței, beneficiați de o reducere de 5%.